Cook Book
Bonne Maman
Συνταγές > Κύριο πιάτο
Σπαλομπριζόλα με μανιτάρια και σάλτσα από άγρια μύρτιλα
Συστατικά
300 γρ. κρεμμυδάκια καθαρισμένα
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
300 ml ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
25 γρ. βούτυρο
1,5 κ.σ. ελαιόλαδο
150 γρ. ανάμεικτα εξωτικά μανιτάρια (όπως enoki, καστανιάς ή shiitake), κομμένα
1 κ.γ. αλεύρι
5 κ.σ. Port
2 κ.σ. μαρμελάδα άγρια μύρτιλα Bonne Maman
Χυμός λεμονιού
800 γρ. σπαλομπριζόλες χωρίς κόκαλο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Τηγανιτές πατάτες
Φύλλα νεροκάρδαμου
Εκτέλεση
Κόβετε στη μέση τα μεγάλα κρεμμύδια, αφήνετε άκοπα τα μικρά και τα βάζετε σε μία μικρή κατσαρόλα με το σκόρδο και το ζωμό.
Σιγοβράζετε για 10 λεπτά, στραγγίζετε και κρατάτε το ζωμό τους.
Ζεσταίνετε το βούτυρο με μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζετε τα μανιτάρια μέχρι να ροδίσουν και να πιούν τα υγρά τους, θα χρειαστούν γεμάτα 10 λεπτά.
Βγάζετε από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και αφήνετε στην άκρη.
Προσθέτετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο τηγάνι. Ανακατεύετε στη φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν, στη συνέχεια, πασπαλίζετε με το αλεύρι.
Μαγειρεύετε, ανακατεύοντας για 1 λεπτό πριν προσθέσετε το κρασί, τη μαρμελάδα και 100 ml του ζωμού κρεμμυδιών που έχετε κρατήσει.
Αφήνετε να πάρουν βράση για 2-3 λεπτά μέχρι να πιούν τα υγρά τους και να μελώσουν.
Ξαναρίχνετε όλα τα μανιτάρια στο τηγάνι, προσθέτετε λίγο χυμό λεμόνι για να πάρουν γεύση αλατοπιπερώνετε και τα αφήνετε στην άκρη.
Αλείφετε τις μπριζόλες με λάδι και αλατοπιπερώνετε. Ζεσταίνετε ένα μεγάλο τηγάνι ή τηγάνι γκριλιέρα σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά.
Στη συνέχεια ψήνετε τις μπριζόλες για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά για μέτριο ψήσιμο (ρυθμίστε το χρόνο ψησίματος για λίγο ψημένες ή καλοψημένες).
Μεταφέρετε τις μπριζόλες σε ένα ζεστό πιάτο και τις αφήνετε να ξεκουραστούν για 5 λεπτά και, παράλληλα, ξαναζεσταίνετε τη σάλτσα.
Ρίχνετε ό,τι ζωμό έχουν αφήσει οι μπριζόλες από το τηγάνι στη σάλτσα από άγρια μύρτιλα, ξαναζεσταίνετε για 1-2 λεπτά και σερβίρετε με τις μπριζόλες.
Γαρνίρετε με τηγανιτές πατάτες και φύλλα νεροκάρδαμου.

Μερίδες: 6

Χρόνος: 60

Cook's Tip
• Μπορείτε να φτιάξετε τη σάλτσα από την προηγουμένη αλλά θα πρέπει να την αφήσετε να πάρει βράση μόνο 1-2 λεπτά. Βάζετε στο ψυγείο ξεχωριστά τα τσιγαρισμένα μανιτάρια. Όταν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε βάζετε στη φωτιά τη σάλτσα να πάρει βράση τόσο όσο να ζεσταθεί καλά και να μειωθούν τα υγρά της. Ρίχνετε, στη συνέχεια, μέσα τα μανιτάρια και το χυμό από λεμόνι ακολουθώντας τις διαδικασίες που αναφέρονται παραπάνω.
• Βεβαιωθείτε ότι τα μανιτάρια τα κρεμμύδια και το σκόρδο έχουν ροδίσει καλά για να δώσουν καλύτερη, γεύση και χρώμα στη σάλτσα σας.

Με Bonne Maman προϊόντα:
Άγρια Μύρτιλα
ΕΛ | ΕΝ
© Copyright 2014 Bonne Maman